Hoe kom je van je vochtige kelder af?

Een vochtige kelder, je bent niet enigste die daar last van heeft. Heel veel huizen hebben met dit probleem te maken. Maar wat doe je eraan? Dat hangt helemaal af van de oorzaak waardoor vocht in de kelder ontstaat. Voordat je dus actie gaat ondernemen om van het vocht af te komen is het aan te raden een goede vochtanalyse te laten maken. Zo weet je zeker dat je het probleem ook daadwerkelijk bij de wortel kunt aanpakken en dat je geen zinloze behandelingen laat uitvoeren.

De gevolgen van een vochtige kelder

De gevolgen van een vochtige kelder kunnen groot zijn. Ten eerste natuurlijk in de kelder zelf, maar ook in de woning. Vooral als er vocht in de keldermuren zit, heeft het de neiging om naar boven op te stijgen naar de woning zelf. De gevolgen laten zich raden. De muren in de woning zullen vochtig zijn, er ontstaan vochtplekken en uiteindelijk schimmelplekken. Doordat de muren koud en vochtig zijn is je woning nog maar moeilijk warm te krijgen en ga je ook nog eens meer energie verbruiken met een stijgende energiefactuur tot gevolg. Ontstane schimmels kunnen grote schade aanrichten aan de constructie van de woning en aan de gezondheid van de bewoners. Het is dus belangrijk om de oorzaak op te sporen en het probleem op te lossen.

Oorzaken en oplossingen van een vochtige kelder

Er kunnen diverse oorzaken zijn van vocht in de kelder. Bij elke oorzaak hoort ook een bepaalde oplossing. Daarom is het belangrijk om de juiste oorzaak te weten. Zo kunt je heel gericht het probleem oplossen.

Lekkage

Een grote lekkage in de kelder zal direct merkbaar zijn. De kelder staat dan in een mum van tijd blank. Maar een minimaal scheurtje in een leiding is heel lastig op te sporen en de gevolgen zullen pas heel geleidelijk zichtbaar worden. Aangezien leidingen in de keldermuur zitten verborgen moet je een lekdetectie uitvoeren. Zo kan zonder breekwerk de lekkage opgespoord worden en de lekkage verholpen worden.

Condensvorming

Condensvorming is een bekend probleem in kelders en komt doordat er onvoldoende geventileerd wordt. De oplossing is simpel en duidelijk: er moet een goed ventilatiesysteem aangebracht worden. Dit kan op een natuurlijke wijze door ventilatieroosters te plaatsen of op mechanische wijze door ventilatoren te laten plaatsen.

Grondvocht

Grondwater staat onder grote druk. Als keldermuren in de loop der jaren poreus zijn geworden of er zijn scheuren in de muur ontstaan, trekt het grondwater gemakkelijk in de keldermuren. Optrekkend vocht naar de bovenliggende woning is dan het gevolg. Hiervoor zijn diverse oplossingen.

Je kunt de kelder definitief waterdicht laten maken door kelderbekuiping. Nadat gaten in de keldermuren zijn gedicht worden ze voorzien van meerdere waterdichte metsel- en mortellagen. Hierdoor zal grondvocht niet meer de kelder in kunnen komen en ziet de kelder er weer fris uit.

Een andere wijze is kelderdrainage door latourdairboncelles.be. De kelder wordt niet waterdicht gemaakt, maar grondvocht dat de kelder insijpelt wordt wel op de juiste wijze afgevoerd. Er wordt een noppenmembraam aangebracht waar kleine kanaaltjes inzitten. Via deze kanaaltjes stroomt het vocht naar een verzamelput, om vervolgens naar het riool te worden gepompt. Over het noppenmembraam wordt ter afwerking nog een waterdichte metsellaag aangebracht.