De kelder waterdicht laten maken
Een vochtige kelder kan voor de nodige problemen zorgen. En dan niet enkel in de kelder, maar ook in de woning. Vocht heeft de neiging om als optrekkend vocht via de wanden naar de woning te trekken. In de woning zul je, als je er niets aan laat doen last krijgen van muren en plafonds met vocht- en schimmelplekken. Schimmel trekt diep door in materialen en kan zelfs de constructie van de woning aantasten. Schimmel is ook nog eens zeer slecht voor de gezondheid, waardoor reeds bestaande klachten kunnen verergeren of bewoners last krijgen van allergieën of van de luchtwegen. De kelder waterdicht maken is daarom zeer belangrijk om schade aan de woning en de gezondheid te voorkomen.
Welke maatregelen nemen?
Welke maatregelen je moet nemen om de kelder waterdicht te maken, hangt vooral af wat de oorzaak van de vochtige kelder is. Een goede analyse is daarom belangrijk om een juiste aanpak te bewerkstelligen. Het is jammer van de tijd en het geld om de kelder te bekuipen terwijl de oorzaak van het vochtprobleem een lekkage is. Wel is grondwater het meestvoorkomende probleem. Grondwater wat de kelder intrekt zal dan naar de woning trekken met alle gevolgen van dien. Wanneer je daadwerkelijk last van grondwater in de kelder hebt is bekuiping de meest effectieve oplossing.
Kelderbekuiping
Kelderbekuiping of kelderdichting is een grondige aanpak, waarbij de keldermuur en eventueel de keldervloer wordt aangepakt. Nadat de muur eerst grondig is gereinigd en gaten zijn opgevuld met een speciaal vulmiddel, worden er meerdere waterdichte metsel- en mortellagen aangebracht. Dit kan best een behoorlijke klus zijn van enkele dagen omdat elke laag goed moet drogen voordat de volgende laag aangebracht kan worden. Helemaal effectief wordt bekuiping als ook de vloer een bewerking krijgt, desnoods met een nieuwe vloerplaat in gewapend beton. Nadien heb je absolute zekerheid van een waterdichte kelder. Deze methode heet ook wel stijve kelderbekuiping. Een andere vorm is soepele kelderbekuiping. Er wordt dan een folie aan de wanden aangebracht en wordt er een nieuwe waterdichte laag of een nieuwe muur aangebracht. Bij soepele kelderbekuiping is de folie niet bestand tegen de waterdruk, dus een stabiele kelder en een niet te hoge waterdruk is noodzakelijk.
Injecteren van de keldermuren
Een andere methode om de kelder waterdicht te krijgen is het injecteren van de keldermuren. Er worden dan gaten in de muren geboord. In deze gaten wordt een vochtwerende gel gespoten. De gel zal door de poriën van het metselwerk dringen, uitzetten en uitharden. Nu is er een soort van waterkering gerecreëerd waardoor grondwater geen mogelijkheid meer krijgt om via de muren omhoog te trekken.
Denk ook om de ventilatie
Ook al heb je de kelder goed waterdicht laten maken, als je kelder niet is voorzien van een deugdelijk ventilatiesysteem kun je alsnog last krijgen van vocht in de kelder. Bij onvoldoende ventilatie kan vocht niet de kelder uit en verse lucht komt kelder niet in. Er zal dan condensatie optreden, waardoor alsnog alles nat wordt. Zorg daarom voor een goede ventilatie door middel van ventilatieroosters of door ventilatoren.